Tips och råd till konsumenter som handlar på nätet

Här kommer du kunna läsa om allt du behöver veta för att bli en bättre näthandlare. Som du säkert vet finns det många saker du som konsument behöver tänka på och veta om när du handlar på nätet eftersom det är mer riskabelt än att handla direkt i butik. Några saker kommer du säkert känna igen när du läser det här, några har du säkert hört men glömt bort och några kan vara helt nytt.

ehandel

Online shopping

Det som är positivt med näthandel och kanske just är anledningen till att du näthandlar och läser det här är för att det oftast finns ett mycket större utbud på butikernas hemsidor och näthandel generellt än vad det gör i landbaserade butiker. Priset kan även vara lägre på nätet än vad det är i vanliga butiker. Dessutom kan du få varorna hemskickade till din brevlåda eller dörrinkast vilket också är till en stor fördel. Nu när du läser det här tänker du säkert att det bara finns fördelar men det finns några nackdelar också. Bland annat att du inte kan prova exempelvis plagget innan du köper det, och risken att bli rånad på sina pengar är högre på nätet om du inte handlar på hemsida som inte har trygg e-handel. Trygg e-handel är en sak du ska leta efter är du handlar på nätet och se om just den hemsidan du ska handla av har. Symbolen betyder att försäljaren förbinder sig med att följa vissa regler men även handlaren. Detta är för att se till så inget fuffens pågår och att ingen kan hacka sina bankuppgifter.

Du läste precis ett tips som du ska tänka på om du handlar på nätet. Här nedanför kommer du kunna läsa om ytligare några tips för att försäkra dig om att det är tryggt att handla på just den hemsidan du har hittat något du vill köpa.

Först och främst ska du kolla att det finns trovärdiga kontaktuppgifter till företaget som har hemsidan, att den har en kundtjänst som går att nå samt att kolla vad andra tycker om den hemsidan. Sedan ska du helst läsa avtalsvillkoren innan du köper en produkt om du vill vara säker på att du har rättighet till vissa saker.

Ett till tips är att vara misstänksam mot billiga produkter och erbjudanden samt så kallade mirakelprodukter. Det kan ofta vara så att om en produkt är extra billig kanske du inte får det du beställde, att den inte ser lika dan ut, dålig kvalité eller helt enkelt inte fungerar.

Var vaksam på totala kostnaden

Kolla även upp vad den totala kostnaden kommer bli när du handlar på nätet. Ofta kostar det mer än själva varans kostnad att handla, du behöver i flesta fall betala frakt avgift och handlar du utomlands kan du behöva betala tullavgift. Detta kan kosta relativt mycket så det är absolut värt att kolla upp så du inte tappar hakan när räkningen kommer hem eller när du ska hämta ut ditt brev på närmaste postutlämning.